Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Nejvýznamnější halový veteránský turnaj na českém území oslaví v příštím roce desáté narozeniny

napsal briza 18.02.2016

Březen v roce 2008, to byl termín konání prvního ročníku mezinárodního halového mistrovství ČR seniorů v tenise. Za vznikem soutěže stal předseda Středočeského Tenisového Svazu Leoš Fiala, který je ředitelem tohoto turnaje letos již podeváté. „První a druhý ročník jsme uspořádali v tenisové hale Roja v Příbrami, třetí ročník se přesunul do Milten Centra v Milovicích, kde máme s majitelem areálu Leo Jakimičem velmi dobré vztahy a turnaj se v Milovicích koná dodnes“, vzpomíná na začátky mistrovství Leoš Fiala.

Dostál, Čech

Na letošní devátý ročník bylo přihlášeno 132 hráčů a hráček z 12ti různých zemí, turnaje se nakonec zúčastnilo 119 hráčů v devíti různých věkových kategorií. Nejstarším účastníkem byl 80ti letý František Čech, který ovládl kategorii nad 75 let. „Byl jsem jediným účastníkem kategorie nad 80 let, ale abych si zahrál, musel jsem být přesunut k mladíkům do 75ky. Pěkně jsem si zahrál, ve finále mě Jarda Dostál pěkně prohnal, já měl lehké střevní potíže, tak jsem byl vůbec rád, že jsem to vydržel do konce.“, zhodnotil svojí účast na turnaji mistr světa z roku 2012 a bývalá světová jednička ve své kategorii František Čech.

V kategorii nad 70 let se ve finále utkali Zdeněk Suchomel a Alexander Černoch, Němec s českými kořeny. Turnaj provází každý rok přátelská atmosféra, duel těchto hráčů je ale výjimkou potvrzující pravidlo. Hráči spolu neabsolvovali ani společnou rozehrávku před zápasem! Šli hrát rovnou. „I Sparťan se Slávistou by se dohodli lépe než tihle dva.“, zněly hlasy z kuloáru o těchto dvou hráčích. Tím lepší byl v Milovicích nakonec Suchomel, když svému soupeři nadělil nepopulárního kanára v závěrečné sadě.

V pětašedesátnících byl nejlepším Jiří Ettler, po dobu turnaje neztratil ani set a potvrdil roli jedničky nasazené. Stejně suverénně si počínal v kategorii nad 60 let Tomáš Čapoun, jeho finálový soupeř Jan Kňourek ho zdržel na kurtě něco lehce přes hodinu. V kategorii nad 55 let obhájil vítězství učitel z německého Ambergu Thoma Rothe. Soupeřem mu ve finále byl Jiří Mareš, ten ale více než hru myslel na svého deblového partnera a kamaráda Josefa Hrycha, který měl den před finále poslední rozloučení. „Bohužel i to patří k životu, byl nemocný už delší dobu, ale i tak zvládl v roce 2014 na našem turnaji dojít do finále dvouhry v pětapadesát­nících.“ ,zavzpomínal vrchní rozhodčí akce Jaroslav Chmelík.

V kategorii nad 50 let proběhlo nejvyrovnanější finále turnaje. Bohumil Pikhart s Václavem Strožíkem strávili na kurtě téměř tři hodiny. Rozhodla až zkrácené hra závěrečné sady, kde Strožík už vedl 6:4, ale závěrečný míč neproměnil a Pikhart otočil na 8:6. Roman Jetel, rodák z Brandýsa nad Labem, obhájil vítězství z loňského roka v kategorii nad 45 let. „Rád si tento turnaj zahraji, mám to z domova kousek a i kdybych neměl odvoz, nasednu na kolo a je to necelých dvacet kilometrů, což je dobré na rozcvičení.“, řekl po svém vítězství Roman Jetel. V kategorii nad 40 let se k vítězství probojoval Němec Thassilo Haun. V semifinále mu to usnadnil pozdním příjezdem Brit Haward: „V Praze jsem už od čtvrtka, ale můj první zápas odpadl a dnes (neděle) jsme s přítelkyní zaspali a vyjeli pozdějším vlakem z Prahy a dorazili o 35 minut později. Nedá se nic dělat, stejně přijedu i příští rok, je to pro nás pěkný víkendový výlet, přespíme v Praze a z Masarykova nádraží, které je v centru, to je do Milovic 40 minut. Navíc v zimě moc jiných příležitostí jak dosáhnout na nějaké body ITF není.“ Německý tenista se k tenisu vrátil po skoro dvouleté pauze a byl to pro něj druhý vyhraný turnaj v řadě: „Byl jsem na operaci s kolenem, tak jsem nehrál více než 2 roky turnaje. V roce 2013 jsem vyhrál mistrovství Evropy v Sofii a byl jsem i první na žebříčku ITF v kategorii nad 40, tak bych se tam chtěl vrátit, protože vyhrávat mě baví.“ ,okomentoval své působení na turnaji Haun.

V nejmladší kategorii mužů, nad 35 let, obhájil svou pozici nejvýše nasazený Luca Serena z Itálie. Ve finále zdolal Alana Brusenbaucha ve dvou setech. V ženských kategorií se představilo pouze 9 žen. „Pokud je méně než 7 hráčů či hráček v dané věkové kategorii, nehraje se klasický pavouk, ale skupiny každý s každým, případně vítězové skupin finále proti sobě. Pokud jsou jen jeden nebo dva hráči v kategorii, je tato kategorie přeřazena do mladší kategorie“, vysvětluje hrací systém vrchní rozhodčí turnaje. To byl i případ žen, v kategorii nad 45 let uhájila první místo Petra Apostopoulos z Německa. V kategorii nad 55 let vyhrála Eva Zálabská bez toho aniž by nastoupila na kurt, jelikož její dvě soupeřky po vzájemném zápase se pro únavu vzdaly. Ani Jana Sedláčková neměla moc práce mezi šedesátiletými, ztratila pouze jednu z tří zápasů proti Němce Seeliger.

„ Letošní ročník byl asi tím nejsilnějším, co se do počtu startujících týče. 119 účastníků je ohromné číslo na zimní turnaj, pokud bude stejný počet přihlášených i příští rok, budeme muset turnaj o den prodloužit. Letos tu nebyli návštěvy z exotických zemích, jak v minulých ročnících, kdy třeba v roce 2011 turnaj vyhrál bývalý kolumbijský daviscupový reprezentant Carlos Behar, či jsme tu měli návštěvu z Mexika nebo Brazílie.“, hodnotil po turnaji jeho ředitel.

Finálové výsledky: M35 Serena (Ita.) – Brusenbauch 7:5, 6:1, M40 Haun (Něm.) – Janisch 6:2, 6:2, M45 Jetel – Osmanovic (Něm.) 6:3, 6:4, M50 Pikhart – Strožík 6:1, 5:7, 7:6(6), M55 Rothe (Něm.) – Mareš 6:1, 6:3, M60 Čapoun – Kňourek 6:4, 6:1, M65 Ettler – Bareš 6:3, 6:1, M70 Suchomel – Černoch (Něm.) 6:2, 6:7(1), 6:0, M75 Čech – Dostál 5:7, 6:2, 6:2, W45 Apostopoulos (Něm.) – Hoehn-Dommermuth (Něm.) 6:1, 2:, 6:0, W55 Zálabská – Folprechtová bez boje, W60 Sedláčková – Seeliger (Něm.) 6:1, 6:0

52



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)